2007年3月10日

雑穀研究 第22号 (2007年3月発行)

目次
伝承される味噌作り ~岩手県岩泉町の味噌玉からの味噌作り~
 星野次汪・塚原良子・田口芳彦・茂木和人・佐川了・武田純一 pp.1-4

Traditional Miso making method in Iwaizumi, Iwate-ken ~Processing procedure of traditional Miso through Miso ball~
 HOSHINO Tsuguhiro, TSUKAHARA Ryoko, TAGUCHI Yoshihiko, MOTEGI Kazuto,  SAGAWA Satoru and TAKEDA Jun-ichi

ヒエの伝統的播種法‘ボッタ播’と化学肥料施肥による栽培法によるヒエの生育と収量の比較
 星野次汪・鎌田拓也・武田純一・村田旭・佐川了 pp.5-8
Growth and grain yield of Japanese barnyard millet by traditional sowing method, 'Botta maki'
 HOSHINO Tsuguhiro, KAMADA Takuya, TAKEDA Jun-ichi, MURATA Akira and SAGAWA Satoru


早川町における雑穀栽培と食文化
 柴田彩子 pp.9-11

A report of millets cultivation and foodculture of Hayakawa town
 SHIBATA Ayako

現代南島におけるモロコシ栽培の様相
 賀納章雄 pp.12-18
Recent situation of sorghum cultivation in Ryukyu Islands
 KANO Akio

ニジェール産トウジンビエ遺伝子源の特性評価
 倉内伸幸・森正延 pp.19-21
Characteristic evaluations of pearl millet genetic resources introduced from Niger
 KURAUCHI Nobuyuki, MORI Masanobu

シコクビエの青刈り飼料作物としての利用
 江柄勝雄 pp.22-25
Utilization of finger millet (Eleusine coracana) as a forage crop
 EGARA Katsuo

受精率に着目した普通ソバ多収性品種育成の可能性
 笠島真也・井上直人・倉内伸幸 pp.26-31
Possibility for development of high yielding variety with focusing the fertilization rate in common buckwheat
 KASAJIMA Shin-ya, INOUE Naoto and KURAUCHI Nobuyuki

春の勉強会だより
 倉内伸幸
pp.32
Report of meetings of the Millet Society of Japan: The Sixth Spring Workshop at Nihon University
 KURAUCHI Nobuyuki

シンポジウムだより
 倉内伸幸
pp.33
Report of meetings of the Millet Society of Japan: The 19th Annual Symposium at Hayakawa Town, Yamanashi Prefecture
 KURAUCHI Nobuyuki